
Zelená fazuľka bola objavená cca 8000 rokov pred naším letopočtom vo zvyškoch peruánskeho osídlenia. Prvý Európan ktorý zelenú fazuľku ochutnal a priviezol do Európy bol Krištof Kolumbus.
Už podľa názvu vieme, že zelené fazuľky majú mať zelenú farbu. Sú to drobné fazuľky ukryté v zelenom struku. Určite si treba dať pozor na to aké sú fazuľky pevné a zelené. Nikdy nekupujte alebo nezberajte plody ktoré sú slabo zelenej farby alebo príliš mäkké či dokonca gumené. Zelená fazuľka by po správnosti mala byť pevná a keď ju ohneme mala by sa prelomiť na poly bez našej námahy puknúť, taktiež by mala mať sýtu zelenú farbu.
Význam zelenej fazuľky pre zdravie
V prvom rade jedno veľké upozornenie zelené fazuľky nikdy nekonzumujeme surové. V surovom stave obsahujú lektíny, ktoré sú jedovaté vyvolávajú silné zvracanie a hnačky. Zelené fazuľky obsahujú veľký podiel antioxidantov vďaka pigmentom, ktoré sa nazývajú karotoneidy. Obsahujú 3 významné karotoneidy, luteín, betakarotén a zeaxantín. Všetky tieto karotoneidy sú veľmi dôležité pre naše zdravie, betakarotén sa mení na retinol, ktorý je nevyhnutný pre nočné videnie. Luteín a zeaxantín absorbujú modré svetlo, ktoré na nás pôsobí pri práci s tabletmi, smartfónmi, notebookmi či rôznymi LCD monitormi a chránia tak oči pred možným poškodením. Jedna šálka uvarenej zelenej fazuľky obsahuje 29% odporúčanej dennej dávky karotoneidov.
Zelené fazuľky sú nízkokalorická potravina, obsahujú asi 30 kcal. Sodík v nich je extrémne nízky rovnako ako cholesterol či nasýtené tuky. Sú skvelým zdrojom vlákniny. Vo veľkom množstve obsahujú meď, mangán, draslík, fosfor, magnézium, železo, vápnik, niacín, riboflavín a tiamín. Vitamíny A, B, C6 a K.
Zelené fazuľky určite treba konzumovať znižujú obsah cukru v krvi preto sú veľmi vhodné pri cukrovke, obsahujú aj antibakteriálne látky. Aglutiníny, ktoré sa v nich nachádzajú majú priaznivý vplyv pri predchádzaní a liečení zhubných nádorov. Pomáhajú regenerovať a omladzovať bunky. Ak ich budeme pravidelne konzumovať určite sa dočkáme zlepšenia kvality našich nechtov, pleti a vlasov. Obsahuje aj veľké množstvo nukleových kyselín, bielkovín, vitamínu C a kyselinu listovú ako aj vlákninu. Ak máme nedostatok bielkovín sme unavení, nervózni a máme ťažkosti so sústredením. Vláknina je zasa dôležitá pre pohyb čriev a správne vyprázdňovanie, a tým nás chráni pred rakovinou hrubého čreva. Vitamín C ako účinný antioxidant pomáha udržiavať našu dobrú kondíciu.
Zelená fazuľka – príprava a čomu sa vyvarovať
Určite by sme nemali konzumovať príliš veľa týchto fazuliek. Obsahujú totižto šťaveľany, ktoré robia problémy pri vstrebávaní vápnika. Preto sa môže stať, že sa začne usadzovať v obličkách takže môžu vznikať obličkové kamene či piesok. Preto to s konzumáciou netreba preháňať veď všetkého veľa škodí.
Príprava fazuliek je rýchla a veľmi jednoduchá. Na fazuľkách odkrojíme oba konce struku a potom odstránime postranné vlákna. Ak nie sú fazuľky rovnako dlhé, nakrájame ich na menšie časti. Pred samotnou úpravou ich vždy sparímr osolenou vodou a potom prudko schladíme ľadovou vodou. Tým si udržia peknú zelenú farbu pri ďalšom spracovaní. Dajú sa z nich robiť šaláty, omáčky, polievky alebo si ich môžeme orestovať či pridať do vaječnej omelety.