
Základné informácie
Vodnica je zelenina ktorá pochádza z hornatých častí Číny, Prednej Ázie a z oblasti Stredomoria. V stredoveku bola táto zelenina veľmi rozšírená v Európe kde tvorila jednu zo základných potravín.
Najčastejšie je guľovitého, hruškovitého alebo vretenovitého tvaru, no často nám pripomína veľkú bielu reďkovku.
Vodnica má väčšinou bielu farbu, prípadne odtiene žltej prípadne trošku dofialova. Dužina je bielej alebo žlto-oranžovej farby.
Chuťovo môže pripomínať reďkovku alebo kaleráb. Na rozdiel od reďkovky vôbec neštípe, je šťavnatá a má jemnú maslovú chuť.
Vodnica a jej význam pre zdravie
Vodnica je zložená s 91% vody. Zvyšok tvorí 0,3% bielkovín, 6,1% bezdusíkatých výťažkových látok, 1,1% vlákniny a 0,8% popolovín s najväčším podielom draslíka.
Už toto zloženie napovedá, že je veľmi zdravá, ľahká a vhodná pri redukčných diétach. Pre vysoký obsah vápnika pomáha pri liečbe zlomenín je dobrou prevenciou osteoporózy. Vodnica obsahuje veľké množstvo rastlinných sterolov, ktoré sú dobrou prevenciou artériosklerózy. Je bohatá na antioxidanty, tie odstraňujú z organizmu škodlivé voľné radikály a posilňuje imunitu. Vodnica je veľmi dobrá na trávenie, zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav, pomáha pri žlčových a žalúdočných problémoch. Obsahuje silicu, má antibakteriálne účinky, stimuluje srdcovú činnosť a upokojuje nervy. Keďže je nízkoenergetická a obsahuje veľa draslíka, pomáha aj pri chudnutí.
Nevhodná je pre ľudí so zápalom žlčníka.
Dá sa konzumovať čerstvá ako reďkovka alebo tepelne upravená vo forme šalátu, kaše, polievky, grilovaná, opekaná či dusená. Jej listy môžeme použiť ako šalát.
Prínos vodnice pre naše telo?
Prevencia rakoviny
Množstvo obsiahnutých antioxidantov znižuje riziko vzniku rakoviny. Glukozinoláty pomáhajú v boji proti účinkom karcinogénov a môžu inhibovať rast nádorových buniek. Ak zaradíme do každodennej stravy riziko vzniku rakoviny prsníka sa redukuje, rovnako ako nádory hrubého čreva a konečníka.
Kardiovaskulárne zdravie
Má skvelé protizápalové vlastnosti vďaka množstvu vitamínu K. Pomáha v prevencií pred infarktom a inými srdcovými ochoreniami. Antioxidanty ako vitamíny A, C a beta karotén brzdí progres aterosklerózy. Kyselina listová tiež podporuje zdravie celého kardiovaskulárneho systému.
Pevné kosti
Vápnik a draslík sú zásadné pre zdravý rast a udržiavanie kostí. Pravidelná konzumácia vodnice predchádza poškodeniu kĺbov, vzniku osteoporózy a reumatoidnej artritídy.
Močopudné účinky
Vodnica má mierne močopudné účinky. Jej časté pojedanie môže dokonca pomôcť rozpúšťaniu malých obličkových kameňov.
Liečba astmy
Protizápalové vlastnosti sú účinné pri liečení astmy a potlačení príznakov astmy. Štúdie preukázali, že u astmatických pacientov môže uľahčiť dýchanie a znížiť piskot.
Zdravý zrak
Listy vodnice sú bohatým zdrojom luteínu, karotenoidu, ktorý podporuje zdravie očí a zabraňuje očným ochoreniam ako je makulárna degenerácia a šedý zákal.
Spomalenie starnutia
Antioxidanty vo vodnici majú schopnosť bojovať proti voľným radikálom, bráni poškodeniu buniek a spomaľujú starnutie. Môže zohrávať tiež dôležitú úlohu pre správne fungovanie imunitného systému organizmu.
Rozjasnenie pleti
Konzumácia vodnice napomáha k jasnej a hladkej pleti. Vysoký obsah vitamínov A, C udržuje zdravú a žiarivú pokožku.
Odstránenie telesného pachu
Telesný pach je bežný problém a to najmä v letných mesiacoch. Pitie šťavy z vodnice je dobrým spôsobom ako odstrániť nepríjemný telesný pach.
Redukcia hmotnosti
Vodnica má málo kalórií a preto môže byť súčasťou efektívneho programu chudnutia. Vysoký obsah vlákniny na druhej strane reguluje metabolizmus a podporuje zdravé fungovanie hrubého čreva.