
Reďkovka – základné informácie
Táto zelenina produkuje horčičné oleje, ktoré v ľudskom organizme pôsobia antibakteriálne a antimykoticky: a teda ľudskou rečou povedané na jazyku, v žalúdku a v čreve lovia baktérie i plesne a ničia ich. Taktiež reďkovky rozpúšťajú hlieny, čistia nosohltan, dezinfikujú sliznice a preventívne pôsobia proti infekciám. Reďkovky obsahujú veľký počet vitamínov, najmä zo skupiny B, vitamínu C, provitamínu A a kyseliny listovej, ale taktiež obsahujú aj minerálne látky, ako je selén, draslík a vápnik. Reďkovka taktiež pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek.
Vodnica – základné informácie
V súčasnosti je táto plodina skoro úplne zabudnutá, zatiaľ čo vo Francúzsku, Anglicku a v Škandinávii je vychytenou a vyhľadávanou pochúťkou. Francúzi si bez nej nevedia predstaviť svoje lahôdky ako hochepot, ouillade, poule au pot, pot au feu, boeuf a la ficelle. Vyzerá ako väčšia biela reďkovka, ale nemá štipľavú chuť. Obsahuje silicu s antibakteriálnym účinkom, steroly proti ateroskleróze, skľudňuje nervy, zlepšuje srdcovú činnosť. Má mimoriadne vysoký obsah vápnika. Kombinácia šťavy z vodnice, mrkvy a púpavy je účinný prostriedok na prevenciu a liečenie osteoporózy a zubného kazu.
Skoré odrody sa jedia surové alebo varené. Je vynikajúca ako kaša, grilovaná alebo opekaná, dusená v zeleninových zmesiach a veľmi obľúbená v polievkach (hlavne zahraničie). Listy sa dajú použiť ako šalát alebo do talianskej polievky minestrone.
Takže reďkovka vs. vodnica
- veľkosť – vodnica je oveľa väčšia ako reďkovka
- reďkovka je chuťovo sladšia
- obe obsahujú veľa vitamínov
- reďkovky ľahšie vypestujeme (vieme aj v zime v skleníku)
1 comment