Reďkovka či vodnica? Rozdiely a fakty

Reďkovka – základné informácie

Táto zelenina produkuje horčičné oleje, ktoré v ľudskom organizme pôsobia antibakteriálne a antimykoticky: a teda ľudskou rečou povedané na jazyku, v žalúdku a v reďkovkačreve lovia baktérie i plesne a ničia ich. Taktiež reďkovky rozpúšťajú hlieny, čistia nosohltan, dezinfikujú sliznice a preventívne pôsobia proti infekciám. Reďkovky obsahujú veľký počet vitamínov, najmä zo skupiny B, vitamínu C, provitamínu A a kyseliny listovej, ale taktiež obsahujú aj minerálne látky, ako je selén, draslík a vápnik. Reďkovka taktiež pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek.

 Vodnica – základné informácie

V súčasnosti je táto plodina skoro úplne zabudnutá, zatiaľ čo vo Francúzsku, Anglicku a v Škandinávii je vychytenou a vyhľadávanou pochúťkou. Francúzi si bez nej nevedia vodnicapredstaviť svoje lahôdky ako hochepot, ouillade, poule au pot, pot au feu, boeuf a la ficelle. Vyzerá ako väčšia biela reďkovka, ale nemá štipľavú chuť. Obsahuje silicu s antibakteriálnym účinkom, steroly proti ateroskleróze, skľudňuje nervy, zlepšuje srdcovú činnosť. Má mimoriadne vysoký obsah vápnika. Kombinácia šťavy z vodnice, mrkvy a púpavy je účinný prostriedok na prevenciu a liečenie osteoporózy a zubného kazu.
Skoré odrody sa jedia surové alebo varené. Je vynikajúca ako kaša, grilovaná alebo opekaná, dusená v zeleninových zmesiach a veľmi obľúbená v polievkach (hlavne zahraničie). Listy sa dajú použiť ako šalát alebo do talianskej polievky minestrone.

 Takže reďkovka vs. vodnica

  • veľkosť – vodnica je oveľa väčšia ako reďkovka
  • reďkovka je chuťovo sladšia
  • obe obsahujú veľa vitamínov
  • reďkovky ľahšie vypestujeme (vieme aj v zime v skleníku)

YOUR COMMENT