
Cuketa pochádza z oblasti Stredomoria. Do Európy sa dostala cez Taliansko z Južnej Ameriky. Jej plody sú väčšinou tmavozelené, podlhovasté tvarom veľmi podobné tekvici alebo prerastenej uhorke, dorastá do hmotnosti dvoch kilogramov. Mali by sme si vyberať plody ktoré sú dostatočne pevné nie gumené alebo mäkké a poškodené na povrchu. Cuketa má dužinu bielej farby a jedlá je aj jej šupka, ktorá je bohatým zdrojom antioxidačných karotenoidov, vrátane luteínu a betakaroténu.
Cuketa – význam pre zdravie
Cuketa obsahuje až 93,5 % vody čím je málo kalorická preto je vhodné ju konzumovať aj pri úmysle zníženia hmotnosti, rôznych redukčných diétach. Bohatá je na vitamíny a stopové prvky, ktoré sa nachádzajú nielen v samostatnom plode, ale vo veľmi veľkej miere aj v šupke. Je zdrojom bielkovín, sacharidov, vitamínov A, B, C, E, K, vlákniny, vápnika, železa, fosforu, horčíka, draslíka, zinku, sodíka, selénu, mangánu, medi a kyseliny pantoténovej, neobsahuje tuk. Podporuje spaľovanie tukových zásob čím je veľmi vhodné ju konzumovať aj pri rôznych redukčných diétach. Preto môžeme jesť cuketu pokojne aj každý deň. Konzumovať by ju určite mali ľudia, ktorí trpia na cukrovku, reumu, opuchy končatín aj ľudia ktorí trpia nadváhou.
Šupka cukety obsahuje najviac živín, preto by sme ju určite nemali vyhadzovať. Obsahuje vysoký podiel vitamínu C, B6, K, riboflavínu, draslíka a vlákniny. Sama o sebe je šupka cukety vynikajúcim a bohatým zdrojom antioxidačných karoteidov, betakaroténu a luteínu. Preto sa neoplatí cuketu ošúpať nielenže bude mať nízky obsah vitamínu C a draslíka, ale bude takmer bez obsahu vitamínu K a vlákniny.
Cuketu si môžeme pripraviť na rôzne spôsoby je ľahko stráviteľná, nenáročná na rýchlu prípravu. Najdiétnejšie si ju pripravíme keď ju krátko podusíme na panvici. Vtedy obsahuje asi 20 kalórií na 100 gramov pokrmu. Vynikajúca je aj vo forme polievok, grilovaná, tiež si ju môžeme vypražiť, či pripraviť si z nej placky. Surová sa vynikajúco hodí do šalátov kde si ju len nakrájame na kocky. Dajú sa z nej dokonca upiecť vynikajúce koláče.