

Svoj pôvod má brokolica z oblasti Stredomoria, pravdepodobne z Apeninského polostrova. Najviac sa stále pestuje v Taliansku odkiaľ sa vo veľkom exportuje do sveta. Na Slovensko sa brokolica dostala v 90. rokoch, ale celosvetovo si ju obľúbili ľudia až v priebehu 20. storočia. Existujú dva druhy brokolice – brokolica výhonková, tá má pomerne dlhé obdobie zberu naproti tomu brokolica karfiolová, má veľkú stredovú ružicu, nie niekoľko malých ako brokolica výhonková.
Brokolica sa podobá vzhľadom aj vzrastom karfiolu, obsahom a vnútorným zložením sa podobá kapuste a sama spadá do čeľade kapustovitých. Je to dvojročná zelenina, ktorá sa zbiera dvakrát ročne. Je menej náročná na pestovanie ako karfiol a preto si ju dokážeme vypestovať aj na záhrade.
Význam pre zdravie
Brokolica je považovaná za jednu z najzdravších zelenín vôbec a to právom. Obsahuje vysoký podiel vitamínu C, ktorého má v 100g až 110 mg. Obsahuje taktiež kyselinu listovú aj ďalšie vitamíny a minerály. Vitamíny B6, B12, E, D a provitamín A. Z minerálov ponúka brokolica najmä vápnik, železo, síru, zinok, fosfor, selén a horčík. Brokolica je zložená z 90% vody a neobsahuje takmer žiadne sacharidy. Preto je vynikajúca a veľmi odporúčaná zelenina pre ľudí čo sa snažia schudnúť. Obsahuje betakarotén, ktorý je silným antioxidantom, znižuje riziko cievnych ochorení, mŕtvice, šedého zákalu a dokonca rakoviny. Brokolica chráni a pomáha organizmu znášať ionizujúce žiarenie.
Pri čom brokolica pomáha zdraviu:
- zlepšuje trávenie a pomáha ako prevencia proti rakovine hrubého čreva
- posilňuje cievy, srdce a krvný obeh
- chráni pred infekčnými ochoreniami
- podporuje imunitný systém
- zrýchľuje metabolizmus a tým pomáha telu spaľovať rýchlejšie tuky
- pomáha proti nervozite a pri poruchách spánku
- zmierňuje bolesti pri menštruácií
- znižuje riziko cievnych ochorení, mŕtvice
- znižuje riziko šedého zákalu
- pomáha ako prevencia proti rakovine prostaty
- celkove pomáha ako prevencia proti rakovine
- je vhodná pre tehotné ženy nakoľko redukuje riziko závažnej choroby – ráštepu
Pozor vraví sa, že surová brokolica môže byť jedovatá, ale je to tak?
O brokolici sa vedú stále fámy, že surová je jedovatá. Pravda je, že brokolica obsahuje veľmi veľa síry, ktorá sa varom však vyparí. No sírany môžu spôsobiť nadúvanie a ďalšie zdravotné komplikácie. Takéto negatívne účinky budeme mať len ak budeme konzumovať brokolicu často a vo veľkom množstve. Brokolica naopak v surovom stave blahodarne pôsobí pre náš organizmus. Na rozdiel od tej varenej obsahuje vysoký podiel vitamínu C a isothyokianát.
Pozor na správnu úpravu brokolice:

Brokolica sa nesmie prevariť, inak stratí chuť aj svoje vitamíny. Preto ju pripravujeme v pare približne 5 minút aby si uchovala svoje vitamíny a navyše získa krásnu sýtu zelenú farbu. Vo vode ju iba ľahko povaríme a to pri teplote zhruba 60 až 70 ° C po dobu približne 10 minút na miernom ohni, počas varenia skúsime tuhosť nožom či vidličkou, záleží totiž na veľkosti brokolica. Pred úpravou je potrebné ju vždy opatrne umyť a rozkrájať, oddelíme si stonku od ružičiek. Málokto z nás vie, že jedlé sú aj listy brokolice, ktoré je možné pripraviť ako kel. Brokolicu varíme v mierne osolenej vode, ak trpíte nadúvaním, pridajte do nej aj trochu feniklu. Ten totižto pôsobí priaznivo proti nadúvaniu.
Akú brokolicu si vyberať aby bola vhodná na konzumovanie? :
Pri brokolici dbajte na to, aby rastlinka nebola zvädnutá ani žltá. Čerstvá a zdravá brokolica má výrazný zelený až modrozelený odtieň. Uskladňujeme ju v chladničke, najlepšie vo fólií, kde vydrží až tri dni. Ak ju chceme uskladniť dlhšie môžeme ju aj zamraziť, uchová si tak väčšinu výživných látok.